Firmele de constructii apar ca ciupercile dupa ploaie: abundent si uneori daunatoare! Oricine apeleaza la o astfel de firma, pentru diverse lucrari, are in vedere doua aspecte – pretul si timpul de executare. Cu cat mai ieftin si rapid, cu atat mai bine! Care sunt, insa, riscurile acestor practici?
Sa presupunem ca i-ati contractat pe cei mai ieftini de pe piata, care v-au promis sa finalizeze o lucrare de termoizolatie, de exemplu, rapid, la un pret minim si, bineinteles, cu “garantie si factura”. Ati fost fericiti cu super-pretul primit, asa ca nu ati mai pus alte intrebari. Ce se ascunde in spatele acestor oferte rapide, tentante? Munca la negru, bani in avans greu de recuperat, posibile accidente de munca, controale pe securitatea muncii, ITM, raspunderea directa a CLIENTULUI ce accepta acest compromis.
O societate autorizata, corecta in domeniul constructiilor si al alpinismului utilitar, ce plateste asigurari sociale si de sanatate, scolarizari de personal, evaluari trimestriale pentru mentinerea atestatelor si avansarea in grad salariile, taxe si impozite pe profit, fise medicale pentru lucru la inaltime si altele poate fi usor recunoscuta deoarece nu se fereste sa va arate, ofere copii dupa toate aceste documente (asa cum este legal!). Trebuie retinut faptul ca cei ce ofera cel mai mic pret nu vor fi niciodata autorizati in domeniu si nu vor achita contributiile mentionate mai sus, cu toate ca vor sustine acest lucru pana in panzele albe!
Care sunt pericolele contractarii unor astfel de firme? Iata ce prevede, pe inteles, art. 33, din Legea nr. 177/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2016 privind calitatea in domeniul constructiilor: constituie infractiune acceptarea, contractarea de catre CLIENT a personalului necalificat si desfasurarea de interventii ce pun clar viata in pericol!
Cu alte cuvinte, atunci cand apelati la muncitori “partial” autorizati sa efectueze o lucrare, riscati amenzi de pana la 20.000 de lei si raspundeti penal pentru punerea in pericol voit, constient a vietii persoanelor angajate.
Sa mai luam un exemplu. Sa presupunem ca unul dintre cei angajati sa va efectueze o lucrare sufera un accident de munca. Iata ce infractiuni prevede in acest sens, Codul penal:
Art. 349. – (1) Neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prevazuta in alin. (1) savarsita din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
Art. 350. – (1) Nerespectarea de catre orice persoana a obligatiilor si a masurilor stabilite cu privire la securitatea si sanatatea in munca, daca prin aceasta se creeaza un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza repunerea in functiune a instalatiilor, masinilor si utilajelor, anterior eliminarii tuturor deficientelor pentru care s-a luat masura opririi lor.
(3) Faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) savarsite din culpa se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
Cu alte cuvinte, daca ati angajat o firma neautorizata, cu muncitori la negru, sunteti buni de plata! Din moment ce nu exista un angajator care sa raspunda in astfel de situatii, rolul lui va fi preluat de clientul care i-a contractat – adica dumneavoastra. Motiv pentru care exista OBLIGATIA SA CERETI si SA VI SE OFERE: copie dupa autorizatia firmei (dreptul de a presta asemenea activitati), copie dupa atestatele de grad ale alpinistilor, avizate la zi pe firma la care sunt angajati, copie dupa fisele medicale de lucru la inaltime, toate impreuna cu contractul care va exonereaza de orice obligatie (dauna materiala sau umana) pe timpul desfasurarii lucrarii si dupa aceasta. Mai multe detalii pe www.constructii-zidarie.ro sau la tel. 0732000112!
Leave Reply