Tel: 0732000112 sau 0799102030

Atentie pe unde mergeti! Pe langa cladirile vechi, inalte puteti fi ranit!

Atentie pe unde mergeti! Pe langa cladirile vechi, inalte puteti fi ranit!

In urma cu doua saptamani, ziarele si televiziunile aduceau in atentie cazul tragic al fetitei in varsta de 6 ani care, aflata la o petrecere cu mai multi copii, era grav ranita bucatile de tencuiala desprinsa din tavan. Victima, prezentand un sever traumatism cranian, a fost transportata de urgenta la spital si operata. Vinovatii? Natura si neglijenta. (Pentru stirea completa, click aici.)

tencuiala_reparatii_fiskerUn accident similar se petrecea si la inceputul lunii octombrie, cand fata de 13 ani era grav ranita la cap de bucati de tencuiala cazuta de pe o cladire istorica si ajungea de urgenta la Neurochirurgie. (Stirea completa aici.)

Lista cu astfel de accidente poate continua la nesfarsit. Pe strada, la scoala, la o simpla plimbare cu cainele va puteti trezi loviti de tencuiala cazuta de pe pereti, de bucati de caramida decorativa desprinse, de burlane sau acoperisuri realizate fara autorizatie. Uneori aveti noroc si scapati doar cu o sperietura sau cateva zgarieturi, alteori urmarile sunt unele deosebit de grave. Si totusi, cine este responsabil pentru aceste incidente si in sarcina cui cade reparatia peretilor si a cladirilor?

Desigur, munca prost realizata de un mester constituie principala cauza a desprinderii tencuielilor de pe pereti si tavane si motivul pentru care apar incidente nefericite ca cele de mai sus. Legea, insa, vine cu alte explicatii.

Legea nr. 230/2007 si Hotararea de Guvern nr. 1588/2007 sunt actele legislative ce stabilesc obligatiile asociatiilor de proprietari. Potrivit acestor dispozitii, administrarea, intretinerea, investitiile si reparatiile asupra proprietatii comune (inclusiv masurile de imbunatatire a confortului termic al cladirii) cad, potrivit legii, in sarcina asociatiilor de proprietari. Neluarea de catre asociatii a masurilor necesare pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta a cladirii si a instalatiilor comune aferente poate fi sanctionata cu amenda de la 500 la 3.000 de lei (art. 56, alin. 1 si 2 din Legea nr. 230/2007).

reparatii_tencuiala_fisker_constructiiCu alte cuvinte: cade tencuiala de pe peretii blocului si raneste vreun trecator, asociatia de proprietari e buna de plata! Lucrurile stau cam la fel si in ceea ce priveste cladirile aflate in proprietate publica (scoli, muzee, spitale, cladiri istorice etc.): proprietarul (aici statul) este obligat prin lege sa asigure intretinerea si reparatia imobilului sau.

Acum ca am stabilit si cine este responsabil pentru aceste aspecte, mai ramane o intrebare: cum remediem problema?

Este recomandat sa apelati la o firma autorizata pentru realizarea unor astfel de reparatii, care va poate oferi si o garantie pentru lucrarea efectuata, ori la o echipa profesionista de alpinisti utilitari, care poate rezolva rapid si ieftin problemele; de exemplu, echipa Fisker Alpinisti (ii gasiti aici sau la numarul de telefon 0799.10.20.30). Caci, dincolo de aspectele financiare si de dorinta noastra, a tuturor, de a face economii si a cheltui cat mai putini bani, stau siguranta si obligatia de a proteja vietile omenesti. Tragediile se intampla la tot pasul, nu este nevoie sa le cream si noi insine sau sa permitem crearea lor.