Tel: 0732000112 sau 0799102030

Cum ne protejam de ger si caldura: 10 cm polistiren = 58 cm caramida = 435 cm beton

Cum ne protejam de ger si caldura: 10 cm polistiren = 58 cm caramida = 435 cm beton

Temperaturile reci din ultima perioada inseamna cheltuieli mai mari pentru incalzirea locuintei. In acest context, ar fi utila o discutie legata de materialele de constructie eficiente termic.

In tabelul de mai jos veti vedea o comparatie intre diverse materiale de constructie, din punct de vedere al izolatiei termice. Sa luam drept exemplu polistirenul expandat cu grosime de 10 cm – echivalent cu un perete de 58cm de caramida cu goluri sau cu o grosime beton de 435cm!

Cum ne putem da seama de eficienta termica a unui material? Studiind caracteristicile acestuia, in special conductivitatea termica. Cu cat aceasta este mai mica, cu atat materialul este mai bun izolant. De exemplu, polistirenul expantat alb are conductivitatea termica 0.036 – 0.044 W/mK (depinde de producator). Polistirenul gri (cel grafitat) poate scadea spre 0.032 W/mK. Caramida cu goluri (blocurile ceramice) poate acea intre 0.2 – 0.25 W/mK, in timp ce caramizile pline, cum se foloseau pe vremuri, au in jur de 0.7 – 0.8 W/mK.

Cum alegem un material pentru constructii/izolatii? Avand in vedere mai multe  criterii si aspecte:

  • conductivitatea termica
  • pretul materialului si al manoperei
  • posibilele erori de aplicare; de exemplu, daca vata minerala nu este aplicata cum trebuie sub acoperis, pot ramane goluri de aer si acolo apar punti termice, care pot genera zone cu condens. In schimb, aplicarea fibrelor de celuloza intre capriori este mult mai exacta, pentru ca se face cu presiune si se vor acoperi mult mai bine toate golurile.
  • pericolul de incendiu
  • coeficientul de permeabilitate la vapori, care determina cat de bine pot respira peretii.

Sa alegem un material pentru constructii ori izolatii nu este o treaba prea usoara, pentru oricine. Alegerile trebuie sa tina cont de mai multe criterii, in functie de tipul constructiei, bugetul cumparatorului, nevoile termice si de izolare. Ramane de preferat sa se apeleze, de fiecare data, la un profesionist care va poate indruma. Pe noi ne gasiti la numarul de telefon 0799.10.20.30 sau pe pagina noastra de Facebook.