Tel: 0732000112 sau 0799102030

Ce instalatie sanitara alegem: cupru, PPR, Pexal, pentru baie, bucatarie si anexe

Ce instalatie sanitara alegem: cupru, PPR, Pexal, pentru baie, bucatarie si anexe

Ce instalatie sanitara alegem: cupru, PPR, Pexal, pentru baie, bucatarie si anexe? Vom tine intotdeauna cont de pret, rezistenta si factori estetici. Exista mai multe variante din care puteti alege, insa inainte va trebui sa va informati cu amanuntul in ceea ce priveste caracteristicile fiecarui tip de material utilizat, durabilitatea si duritatea, beneficii si pericolele la care va expuneti, caci oricat de calitativa ar fi o manopera, utilizarea unor produse de proasta calitate nu va va satisface pe termen lung. Sa trecem in revista, asadar, avantajele si dezavantajele celor mai utilizate materiale pentru instalatia sanitara: cupru, PPR (polipropilena) si Pexal.

instalatie_cupruInstalatie sanitara: cupru. 

Cuprul este un material natural, unul dintre primele metale extrase si utilizate de oameni. Are o performanta ridicata, rezistand la temperaturi, presiuni si conditii meteo extreme, nu isi pierde niciodata proprietatile. Tevile din cupru sunt cele mai utilizate pentru sistemele sanitare si termice, caci sunt deosebit de rezistente la uzura, la diferentele de temperatura si presiune dintr-o instalatie, precum si la actiuni mecanice externe. Au caracter antibacterian, asa ca sunt o alegere sanatoasa si sigura.

Fata de alte tipuri de materiale, tevile din cupru prezinta o rezistenta sporita la socuri mecanice si sunt mai trainice datorita faptului ca imbinarile sunt realizate prin sudura.  Ca dezavantaj, insa, putem spune ca o instalatie sanitara din cupru este mai zgomotoasa decat una din tevi de PPR, de pilda, care izoleaza mai bine fonic.

In ceea ce priveste costurile, o instalatie sanitara din cupru poate costa si cu 20% mai mult decat una din PPR. Totusi, avand in vedere ca are o garantie de 30 de ani si durata de viata nelimitata, pretul ramane unul corect. Aveti insa grija sa si izolati tevile din cupru, pentru a nu pierde caldura, daca ati ales acest material pentru instalatia de incalzire.

Un ultim aspect de mentionat in ceea ce priveste instalatia din cupru tine de estetica. Tevile din cupru sunt subtiri, estetice si pot fi vopsite in diverse culori, pentru a se incadra perfect in decorul incaperii.

instalatie_pprInstalatie sanitara: PPR (polipropilena)

Polipropilena sau PPR este un material termoplastic dur, rigid, rezistent la temperaturi inalte, cu o excelenta rezistenta chimica si la coroziune si o rezistenta medie la impact. Polipropilena este ecologica, non-toxica si prietenoasa cu mediul inconjurator. Are o greutate mica, astfel se transporta si se manipuleaza foarte usor. Tevile din polipropilena (PPR) sunt tot mai des utilizate la instalatiile sanitare si de incalzire pentru ca sunt calitative, usor de manevrat si au un pret accesibil. Se gasesc in varianta simpla (fara insertie), cu insertie de fibra compozita sau cu insertie de aluminiu.

Se recomanda sa folositi tevi din PPR in cazul instalatiilor de incalzire ingropate in pardoseala sau in perete, intrucat sunt mai groase si mai rezistente si nici nu este necesar sa fie izolate (ca cele din cupru, de pilda). Si nici nu primesc o nota favorabila la capitolul estetica. Acestea au o durata de viata de 50 de ani.

instalatie_pexalInstalatie sanitara: Pexal

Tehnologia bazata pe pexal este una veche, utilizata din ce in ce mai putin. Desi costurile sunt unele mici, durabilitatea si rezistenta acesteia lasa mult de dorit. Timpul de lucru este aproximativ acelasi ca si in cazul instalatiei din cupru sau PPR.

Instalatia din pexal are o durata de viata scazuta si o garantie de doar 10 ani. Tevile de pexal prezinta un risc marit de fisurare la inghet, fiind mai putin elastice cele din PPR. Transferul termic cu exteriorul este de valoare medie.

Alegerea ramane, totusi, la latitudinea dumneavoastra, in functie de buget si preferinte. Este bine sa stiti ca lucrarile de montare a oricarui tip de instalatie trebuie realizate de un instalator autorizat  si necesita obtinerea unor autorizatii si avize specifice inainte de demararea proiectului. Echipa noastra de specialisti va sta la dispozitie pentru consultanta si in vederea gasirii unei solutii conforme cu nevoile dumneavoastra. Va asteptam cu solutii si sugestii la tel. 0732.000.112 sau pe pagina noastra de Facebook:  https://www.facebook.com/fiskerconstructii/