Tel: 0732000112 sau 0799102030

Cum se aplica tencuiala decorativa

Cum se aplica tencuiala decorativa

Tencuiala decorativa nu doar ca imbunatateste aspectul estetic al unei case sau al unei incaperi (exista tencuiala decorativa atat pentru exterior, cat si pentru interior), ci si protejeaza peretii, avand o durata de viata foarte lunga si o rezistenta mare chiar si la conditii meteo extreme. Este important, insa, ca suprafetele pe care urmeaza sa fie aplicata tencuiala sa fie pregatite corespunzator, sa se respecte recomandarile pentru conditiile meteo la momentul aplicarii si pentru pregatirea produselor ce urmeaza a fi utilizate. 

1.Pregatirea suprafetelor. Suprafetele pe care se aplica tencuiala decorativa trebuie sa fie rezistente, curate, desprafuite, uscate si degresate. Betonul si tencuielile noi se lasa in mod obligatoriu cel putin 4 saptamani pentru uscare si maturare (carbonatare). In caz contrar, exista riscul ca bazicitatea cimentului din compozitia tencuielii sa distruga atat structura tencuielii, cat si a pigmentilor. Cimentul intarit se indeparteaza mecanic.

Inainte de aplicarea tencuielii decorative, suprafata se amorseaza si se lasa o zi sa se usuce (puteti folosi amorsa Rost, Kober, Coral, Savana, Policolor, Sticky etc.). Apoi, se aplica un strat de grund, alb sau in aceeasi nuanta ca si tencuiala. Daca ati izolat casa cu polistiren, trebuie sa aveti in vedere ca ultimul strat de adeziv se matureaza in termen de 7 zile. Dupa aceasta perioada, veti amorsa suprafata si aplica stratul de fond (grund).tencuiala_decorativa_fsk_constructii

2. Aplicarea tencuielii decorative

Unelte necesare: 

  • Bidinea, pensula sau rola, mixer sau bormasina cu palete, gletiera din otel inoxidabil, drisca.
  • Bidinea, pensula sau rola pentru amorsarea si grunduirea suportului.
  • Mixer sau bormasina cu palete, pentru a amesteca produsul.
  • Gletiera din otel inoxidabil pentru a intinde si a nivela tencuiala decorativa.

Pregatirea produsului

Produsul se omogenizeaza bine inainte de utilizare, se aplica nediluat sau diluat cu apa potabila in proportiile stabilite de producator (maxim 3% apa in conditii de temperaturi ridicate). Este recomandat ca operatia de agitare sa se faca la turatie mica, cu o masina de gaurit electrica dotata cu tija tip agitator-malaxor. Cand colorati tencuiala, aveti in vedere ca pe perete va arata altfel dupa uscare! De asemenea, pregatiti de la inceput tencuiala colorata pentru toata suprafata, pentru a evita diferentele de culoare datorate unor concentratii diferite. Si folositi aceleasi produse pentru intreaga suprafata de acoperit!

Aplicarea tencuielii decorative

Tencuiala decorativa se aplica intr-un singur strat. Procedeul de aplicare include 3 etape, dupa cum urmeaza:

  • Intinderea tencuielii decorative. Se realizeaza cu o gletiera din otel inoxidabil, la o grosime de strat egala cu marimea pietrelor celor mai mari din tencuiala.
  • Nivelarea. Dupa ce ati intins tencuiala pe o suprafata de cativa matri patrati, cu aceeasi gletiera veti strange surplusul de materiale si veti nivela stratul pentru modelare.
  • Modelarea (structurarea). Cand tencuiala nu se mai lipeste de gletiera, veti incepe sa modelati suprafata, folosind o drisca din material plastic, tinuta in plan vertical. Puteti alege un model rotund sau drept, de diverse granulatii.aplicare_tencuiala_decorativa_fsk_constructii

O tencuiala decorativa aplicata corect va rezista multi ani, atat la canicula, cat si la ger, va putea fi spalata si reimprospatata cu vopsea lavabila. Tineti, insa, cont si de vremea de afara atunci cand aplicati tencuiala decorativa. Temperatura mediului nu trebuie sa fie mai mica de 5 grade, chiar si dupa aplicare, intrucat uscarea nu se face corespunzator, compromitand astfel calitatea si rezistenta lucrarii in timp. De asemenea, temperatura nu trebuie sa depaseasca 35 de grade si se va evita aplicarea produsului pe fatada in perioada din zi cand suprafata este expusa direct razelor solare, pentru ca tencuiala se va usca rapid, pelicula nu va avea timp sa se etaleze pe suport, aderenta fiind una scazuta, astfel putand aparea defecte (basicari, exfolieri, etc). In plus, evitati sa aplicati tencuiala decorativa in zilele ploioase sau cu procent de umezeala ridicat (mai mare de 70%).

Daca nu aveti ceva experienta in domeniul constructii si amenajari interioare-exterioare, evitati sa incercati asa ceva acasa! Pentru o evaluare corecta a lucrarii, cu un raport corect pret-calitate, va recomandam sa apelati la echipa FSK Constructii. Ne gasiti pe Facebook, la adresa https://www.facebook.com/fiskerconstructii/ sau la numarul de telefon 0732.000.112.