Tel: 0732000112 sau 0799102030

Izolare termica tavan. Cum, de ce, cu ce?

Izolare termica tavan. Cum, de ce, cu ce?

Izolatia termica este extrem de importanta, indiferent ca locuiti la casa sau la bloc. Neizolata sau izolata prost, locuinta dumneavoastra va pierde caldura prin toti peretii si asta se va putea vedea in factura de la incalzire. Unul dintre punctele slabe ale oricarei case este tavanul, din punct de vedere al termoizolarii. Din acest motiv, noi va vom prezenta cateva solutii disponibile pentru realizarea izolatiei tavanului. izolare_tavan

Solutiile pentru izolarea tavanului sunt multe si va pot aduce si alte beneficii secundare, cum ar fi izolarea fonica. Ce trebuie sa aveti in vedere atunci cand alegeti un material termoizolant pentru tavan este nu doar pretul acestuia, ci mai degraba cat este de ecologic si sigur respectivul material. Daca doriti sa realizati termoizolarea pe cont propriu (lucru nerecomandat celor care nu au o minima experienta in domeniul amenajarilor interioare!), este obligatoriu sa dispuneti de un echipament complet de protectie pentru ochi, caile respiratorii si piele.

Izolare termica tavan. Solutii disponibile

  1. Vata de sticla. Este una dintre cele mai eficiente solutii pentru izolarea tavanului, mai ales ca este si un bun izolator fonic. Un alt beneficiu major al acestui material este faptul ca este 100% neinflamabil, asa ca riscul unui incendiu este in mod considerabil redus. Din pacate insa, vata de sticla este toxica pentru cel care o aplica, asa ca este necesar un echipament complet de protectie pentru a nu se inhala particulele emanate de aceasta.
  2. Vata minerala. Este o varianta mai putin toxica decat vata de sticla, insa si in acest caz este necesar un echipament de protectie. Este un material termoizolant eficient – este necesar un strat de doar 10 cm de vata minerala pentru o buna izolatie a tavanului.
  3. Celuloza sau lana naturala. Sunt variante ecologice si mai costisitoare de materiale termoizolante, care insa sunt si extrem de inflamabile. Un alt minus pentru cele consta in faptul ca nu este recomandat sa fie aplicate in zonele cu grad ridicat de umezeala, caci favorizeaza aparitia mucegaiului si dezvoltarea fungilor.
  4. Polistiren. Este cea mai populara solutie pentru termoizolare si totodata si cea mai ieftina. Desi nu este recomandat pentru interior, acesta poate fi utilizat in unele cazuri si pentru izolarea tavanului, nefiind insa la fel de eficient ca si variantele de mai sus. In plus, acesta reduce vizibil inaltimea incaperii, fiind recomandat doar pentru camerele care au o inaltime de peste 3 metri.

izolare_termica_tavanIzolare termica tavan. Cum se realizeaza?

Haideti sa luam un caz concret: un tavan de rigips, inaltime de 2.5 m, izolare cu vata minerala. Daca v-ati construit tavanul de rigips prinzandu-va cu bride de grinzile de lemn, va trebui sa puneti vata prin pod. Atunci cand aveti suficiente resurse financiare, va recomandam sa cumparati o vata minerala de calitate superioara cu insertie de folie de aluminiu pe o parte. O gasiti in orice magazin de profil (Dedeman, Baumax, Arabesque etc.), de la mai multe firme si avand preturi variabile (ex. Isover, Knauf Insulation, Baudeman, RockTerm Izovat).

Cum se realizeaza izolarea tavanului? Urcati in podul casei, si inainte de a pune vata, aplicati si folie de plastic intre grinzi, pe care o puteti prinde cu capse. Aceasta folie nu este obligatorie. Peste folia de plastic veti aseza bucatile de vata, cu folia de aluminiu in sus si veti aplica o banda autoadeziva pentru a lipi bucatile de vata minerala intre ele. Este important sa taiati bucatile de vata mai mari decat distanta dintre grinzi, pentru a etansa perfect. Pentru stratul termoizolant puteti aplica OSB sau scandura.

In cazul in care avem un tavan de rigips construit intr-o camera in care exista o placa de beton deasupra, izolatia se face inainte de a placa cu gips-carton. Doar faceti structura tavanului, izolati cu vata si apoi placati.

Este important sa retineti ca echipamentul de protectie nu este optional! In ceea ce priveste materialele cumparate si solutia optima pentru locuinta dumneavoastra, aici numai un specialist va poate ajuta si indruma. Noi va recomandam sa apelati la echipa FSK Constructii, pentru o lucrare durabila, fara cusur!

Ne gasiti la numarul de telefon 0732.000.112 sau pe pagina noastra de Facebook, https://www.facebook.com/fiskerconstructii/.