Tel: 0732000112 sau 0799102030

Lucrari in constructii si amenajari interioare. Cum se monteaza CORECT gresia si faianta

Lucrari in constructii si amenajari interioare. Cum se monteaza CORECT gresia si faianta

Lucrari in constructii si amenajari interioare. Montarea placilor de faianta si gresie este considerata a fi una dintre lucrarile de amenajari interioare care se pot face fara prea multa experienta si fara a apela la un specialist. Desigur, nu este chiar o treaba pentru oricine, caci sunt anumite etape ce trebuie respectate. Si materialele utilizate trebuie sa fie unele potrivite, pentru ca rezultatul sa fie unul calitativ, de durata.

montaj_gresie_faianta_fsk_constructiiEtape montaj gresie si faianta: masurarea perimetrului ce urmeaza a fi placat si achizitionarea materialelor, pregatirea suportului, prepararea si aplicarea amestecului adeziv, montarea placilor si la final aplicarea chitului pentru rosturi. Este important sa respectati instructiunile, sa masurati corect si sa alegeti cu atentie materialele! Folositi placi medii, cu un model simplu, daca sunteti incepator, caci acestea nu necesita o atentie deosebita la detalii atunci cand sunt montate.

1. Masurarea perimetrului destinat placarii cu gresie sau faianta si cumpararea materialelor
Mai intai de toate, va trebui sa verificati daca peretii pe care urmeaza sa aplicati faianta sunt suficient de grosi si rigizi pentru a suporta o greutate suplimentara.
Stabiliti ce suprafata urmeaza a fi placata si masurati si atentie, in metri patrati. In functie de aceste dimensiuni veti stabili de cata gresie si faianta aveti nevoie.
Materiale necesare: gresie/ faianta (aici aveti o gama extrem de variata de culori, modele, marimi, cu suprafata mata sau lucioasa etc., precum si multe magazine de unde sa o achizitionati: Praktiker, Dedeman, Arabesque, Leroy Merlin, Baumax, Romstal, Costas etc.), adeziv pentru placi (Adeplast, Ceresit, Primus, Baudeman, Keraset, Kerabond, in saci de 5-25 kg, cu variante diverse: flexibil, impermeabil, de culoare alba sau gri, special pentru marmura sau caramida, de exemplu, ori variante mai scumpe de adeziv poliuretanic sau epoxidic antiacid, Ceresit sau Keralastic) chit de rosturi (Ceresit, Quartz, Primus, Adeplast, antibacterian, multicolor, aceeasi gama complexa si aici) si distantiere de plastic pentru realizarea rosturilor. Mai puteti cumpara si un lac de protectie pentru rosturi, care se aplica cu pensula (daca vreti sa le protejati de murdarie).
Mai aveti nevoie de: o nivela cu bula de aer, rigla, doua baghete de lemn cu ajutorul carora sa realizati un cadru-colt in unghi drept si de la care sa porniti lucrarea, un echer, un creion pentru masuratori si repere, un spaclu, o spatula dintata cu ajutorul careia se va nivela adezivul si se vor imprima santuri in acesta, o spatula cauciucata dreapta, pentru aplicarea chitului de rosturi, un burete mare si o bagheta de lemn, pentru finisarea rosturilor. E posibil sa aveti nevoie si de lucrari de decupaj a placilor, iar acestea se pot taia cu un fierastrau de mana special, cu un cleste de faianta sau cu ajutorul unei ghilotine.

fisker_constructii_pitesti_arges_0732000112-412. Pregatirea suprafetei pe care se va monta gresia/faianta
Suprafetele pe care se monteaza gresia/faianta trebuie sa fie perfect plane, compacte si curate, fara urme de praf sau grasime. Peretii cu zugraveli sau vopsea veche trebuie pregatiti inainte, indepartandu-se vechea acoperire si umplandu-se golurile cu tencuiala pentru a se obtine o suprafata perfect plana. Dupa ce se usuca peretele, se freaca suprafata cu smirghel fin, pentru a deveni aderenta. Se aspira sau se indeparteaza praful rezultat.

3. Prepararea adezivului
Amestecul adeziv se obtine prin adaugarea de apa curata in pulberea cumparata, care se vinde in saci de diverse dimensiuni, si amestecarea acestora. Respectati indicatiile producatorului in ce priveste amestecul si dozajele, pentru a obtine o pasta omogena, care sa poata fi aplicata usor cu spatula dintata, in strat uniform. Atunci cand cumparati adezivul, cititi cu atentie specificatiile si aveti in vedere urmatoarele: pentru ce suprafata este destinat (beton, ipsos, lemn etc.), unde veti aplica gresia/faianta (interior, exterior), daca este sau nu un spatiu cu umezeala ridicata. Daca va este mai usor, puteti cumpara adezivul gata preparat (in recipiente din plastic, asa cum este adezivul poliuretanic, de exemplu).

4. Aplicarea amestecului adeziv si montarea placilor
Aplicati prima doza de amestec de adeziv cu mistria si apoi nivelati-o cu drisca dintata, astfel incat sa obtineti o suprafata striata si un strat de 4-6 mm grosime (sau in functie de indicatiile producatorului). Puteti aplica mortarul si direct cu drisca. Suprafata acoperita “la prima mana” ar trebui sa fie suficienta pentru a monta aproximativ 6 placi. Nu este indicat sa fie mai mare, caci altfel adezivul va incepe sa se usuce, sa isi piarda din elasticitate. Porniti din colt si aplicati prima placa, apasand usor si ferm pana face priza. Intre doua placi montate, puneti distantiere si continuati alternativ pe orizotala si vertical, pentru a va crea cateva randuri orientative. Verificati cu bula de aer ca acoperirea sa fie perfect plana si placare_gresie_fsk_constructiiapasati cu ea pentru a alinia placile in plan. Continuati punand portiuni de adeziv si lucrand alternativ, un rand pe verticala, unul pe orizontala (sau cate doua). Montati placile, cu distantiere, pana acoperiti intreaga suprafata si reglati incontinuu suprafata cu ajutorul nivelei cu bula de aer.
Ultimele placi se monteaza punand mortar pe spatele placilor cu drisca, nu direct pe perete, pentru a evita intinderea adezivului. Spre final este posibil sa aveti nevoie de bucati mai mici de gresie/faianta. Va trebui acum sa taiati placa, dupa ce ati masurat in prealabil zona unde va fi aplicata. Nu uitati sa indepartati distantierele cand terminati placarea, ca sa nu apuce mortarul sa se intareasca. Folositi un burete/o carpa umeda pentru a curata suprafata placata si lasati sa se usuce. Timpul de uscare difera in functie de adezivul utilizat.

5. Aplicarea chitului pentru rosturi
Chitul pentru rosturi se obtine tot prin amestecul pulberii cu apa pana la omogenizare, dupa indicatiile producatorului. Ori il puteti cumpara gata pregatit, sub forma de pasta, in functie de culoarea placilor utilizate. Pasta se aplica intre placi cu ajutorul unei mistrii sau cu drisca fara dinti, folosindu-se o miscare de maturare a suprafatei. Surplusul de chit ramas pe placi se poate indeparta mai tarziu cu buretele umed, important acum e sa se umple rosturile, regulat si neted, fara crapaturi sau zone neuniforme. Stergeti surplusul, clatind frecvent buretele si storcandu-l bine. Cand incepe sa se intareasca usor chitul, apasati-l in despartituri cu ajutorul unei baghete rotunde sau chiar cu degetul (purtand o manusa de latex), pentru a-l netezi. Lasati sa se usuce. La final puteti si lacui rosturile cu lac special, cu ajutorul unei pensule, pentru a le proteja. Acest pas nu este, insa, obligatoriu.

Daca toate aceste etape va par dificile, ar fi indicat sa va lasati pe mana specialistilor! Echipa FSK Constructii va pune la dispozitie variate servicii, printre care si realizare de lucrari de amenajari interioare, va poate consilia in alegerea materialelor potrivite nevoilor dumneavoastra si va poate garanta o lucrare rapida si de calitate.
Pentru mai multe detalii, contactati-ne la tel. 0732.000.112 sau pe pagina noastra de Facebook, https://www.facebook.com/fiskerconstructii/.